Dieta w cukrzycy

2019-Listopad-06

Unikam jedzenia potraw smażonych,pieczonych,ostro przyprawionych,czyli stosuję dietę.Jem tylko gotowane,bez przypraw.Czy rzeczywiście o to chodzi? Niestety nie. W cukrzycy chodzi o coś zupełnie innego. Prawidłowa dieta chorego na cukrzycę, to nic innego jak zdrowy sposób odżywiania. Ważne jest zarówno to,co się je, jak i to,ile się je. Nasz organizm potrzebuje do życia następujących składników: *węglowodany-powinny stanowić ok.45% dziennej diety *białka- 15-20% dziennej diety.Źródłem białka są produkty zwierzęce (mięso ,mleko i jego przetwory) oraz rośliny (orzechy,migdały,produkty zbożowe,nasiona) *tłuszcze- 30-35% dziennej diety. Tłuszcze są pochodzenia zwierzęcego i roślinnego.

Unikam jedzenia potraw smażonych,pieczonych,ostro przyprawionych,czyli stosuję dietę.Jem tylko gotowane,bez przypraw.Czy rzeczywiście o to chodzi? Niestety nie.W cukrzycy chodzi o coś zupełnie innego. Prawidłowa dieta chorego na cukrzycę, to nic innego jak zdrowy sposób odżywiania.Ważne jest zarówno to,co się je, jak i to,ile się je. Nasz organizm potrzebuje do życia następujących składników:
  • węglowodany-powinny stanowić ok.45% dziennej diety
  • białka- 15-20% dziennej diety.Źródłem białka są produkty zwierzęce (mięso ,mleko i jego przetwory) oraz rośliny (orzechy,migdały,produkty zbożowe,nasiona)
  • tłuszcze- 30-35% dziennej diety. Tłuszcze są pochodzenia zwierzęcego i roślinnego.
W cukrzycy szczególnie ważne jest zrozumienie i wykorzystanie wiedzy o węglowodanach.
Węglowodany to cukry.Jest to najlepsze źródło energii dla naszego organizmu,ponieważ nasze komórki potrzebują do życia glukozy,czyli cukru.Glukoza to cukier prosty,tzn. od razu jest wchłaniana z przewodu pokarmowego do krwi i stamtąd trafia do wszystkich komórek.Cukry złożone (węglowodany złożone)muszą ulec wcześniejszemu strawieniu w żołądku i jelitach,by powstała z nich glukoza.
Węglowodany proste- są słodkie w smaku.Są to:
  • glukoza-dostępna w proszku,tabletkach oraz w postaci płynu w ampułkach (glukoza stosowana jest wyłącznie w momencie niedocukrzenia)
  • cukier w cukiernicy,cukier w kostkach
  • słodycze (np.landrynki,czekoladki),ciastka,ciasta,lody.
  • owoce
  • soki owocowe
  • słodzone napoje gazowane (np. coca-cola)
  • miód,dżem,powidła,konfitura
  • mleko i produkty mleczne.
Cukry proste wchłaniają się natychmiast po zjedzeniu,więc powodują gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi .Insulina, którą wydziela twoja trzustka, nie potrafi sobie z taką sytuacją poradzić i poziom cukru we krwi jest wtedy za wysoki.
Cukry proste powinieneś zatem bardzo ograniczyć w swojej diecie.Oczywiście musisz jeść owoce i pić mleko lub jego przetwory,ponieważ jako jedyne z wymienionej powyżej listy mają wartości odżywcze.Aby nie powodować szybkiego wzrostu cukru we krwi,najlepiej jedz owoce w małych ilościach bezpośrednio po posiłku oraz w czasie wysiłku fizycznego.
W skład mleka i produktów mlecznych (jogurt,kefir,maślanka,twaróg)wchodzi również cukier,tzw.cukier mleczny(laktoza).Zatem jadzenie zupy mlecznej na śniadanie powinieneś zostawić na szczególne okazje.
Cukry proste musisz spożyć w momencie,gdy masz niedocukrzenie.
Węglowodany złożone-nie są słodkie w smaku.
Są to mąka oraz  produkty mączne i warzywa, czyli:
  • chleb,bułki,krakersy,paluszki,herbatniki,ciasta
  • makarony
  • wszystkie kasze(jęczmienna, gryczana,pęczak)
  • ryż
  • warzywa
Węglowodany są niezbędne w twojej diecie ale pamiętaj ,aby to warzywa stanowiły podstawę większości twoich posiłków.
Żeby ułatwić choremu na cukrzycę życie,wymyślono pojęcie WYMIENNIKA WĘGLOWODANOWEGO.
Jeden wymiennik węglowodanowy (1 WW)- to ilość produktu spożywczego,która zawiera 10 gramów węglowodanów.
1 WW to na przykład:
  • 1 kwadratowa kromka chleba razowego wielkości 10×10 cm
  • 10 paluszków
  • 3 krakersy
  • 1 ziemniak wielkości jajka
  • 3 łyżki ugotowanego makaronu
  • szklanka mleka
  • 1 małe jabłko
  • 1/2 banana
Każdy z wymienionych powyżej produktów (w konkretnej ilości ) powoduje wzrost cukru we krwi o około 40mg%
Jedz często,ale małe porcje-najlepiej 5 niewielkich posiłków dziennie.Ważne jest, by twoje posiłki były podobnej wielkości w danej porze dnia,ale przede wszystkim,by zawierały zbliżoną ilość węglowodanów.

UWAGA

Soki owocowe zawsze zawierają cukier,mimo że na opakowaniu jest napis :Nie zawiera cukru. Napis oznacza,że sok nie został dodatkowo posłodzony cukrem,ale zawiera cukier,który naturalnie zawarty jest w owocach.
Jeśli chcesz się odżywiać zdrowo,zamiast soków pij duże ilości wody (minimum 1 litr dziennie).Dobra jest woda niegazowana, bo nie pobudza apetytu.
Dobra wiadomość: są węglowodany,które możesz jeść bez ograniczeń,na przykład w przerwach między posiłkami. Są to ogórki,pomidory (ale nie wtedy,gdy masz wysoki potas we krwi),rzodkiewka,sałata,rabarbar,por,cykoria,kalarepa,szczaw,szczypiorek,szparagi,szpinak.
Wybieraj produkty bogate w błonnik:warzywa,ciemna mąka,chleb razowy,otręby,ciemny ryż.Błonnik to włókno pokarmowe,nietrawione przez nasz organizm.Poprawia ruchy robaczkowe jelit,zmniejszając zaparcia,hamuje uczucie głodu,pozwala zredukować masę ciała.