10 zasad żywienia w RZS

Co jeść aby poczuć się lepiej?

  1. Korzystaj z bogactwa witamin oraz składników mineralnych zawartych w warzywach i owocach. Zawierają one także antyoksydanty (witamina C, E, A, beta-karoten, selen, cynk), które usuwają wolne rodniki inicjujące procesy zapalne. Szczególnie zalecane są:
    • warzywa: sałata, ogórki, por, brokuły, marchew, buraki, seler, warzywa strączkowe, cebula, czosnek
    • owoce: borówki, żurawina, ciemne winogrona, jagody, truskawki, czarna porzeczka.

    Ograniczyć należy spożycie jabłek i białej kapusty.
    Aby uniknąć utraty składników pokarmowych, warzywa i owoce jedz surowe, ewentualnie przygotowane na parze.

  2. Spożywaj produkty zbożowe z pełnego ziarna (pieczywo gruboziarniste, razowe, typu Graham), brązowy niełuskany ryż, razowe makarony.
    Unikaj pieczywa z dodatkiem słodu, miodu i karmelu, a także pieczywa z pełnego przemiału (kajzerki, bagietki), wyrobów cukierniczych zawierających znaczne ilości prozapalnych kwasów tłuszczowych nasyconych oraz kwasów tłuszczowych trans.
  3. Ogranicz spożywanie mięsa i jego przetworów. Dozwolone w ograniczonych ilościach jest chude mięso: cielęcina, indyk i kurczak bez skóry, jagnięcina, młoda chuda wołowina.
    Unikaj tłustych mięs (wieprzowiny, kaczki, gęsi, baraniny) oraz wyrobów wędliniarskich.
  4. Spożywaj produkty bogate w kwasy omega 3, które mogą korzystnie wpływać na redukcję stanu zapalnego. Znajdziesz je w:
    • tłustych rybach morskich (łosoś, sardynki, tuńczyk, makrela, śledź, szprotki) oraz w skorupiakach – ryby należy spożywać minimum 2-3 razy w tygodniu
    • oleju lnianym, rzepakowym, oliwie z oliwek
    • orzechach włoskich i migdałach

    Ogranicz spożycie oleju słonecznikowego i kukurydzianego.

  5. Wybieraj mleko i produkty nabiałowe w wersji o obniżonej zawartości tłuszczu.
  6. Spożywaj pokarmy bogate w kolagen: galaretki owocowe i warzywne, rybę w galarecie, chrząstkę rekina.
  7. Zrezygnuj z tradycyjnej soli, zastąp ją solą potasową lub magnezową. Smak potraw wzbogacaj przyprawami o działaniu przeciwzapalnym: kurkumą, imbirem, goździkami i anyżem. Dodatkowo wskazane są bazylia, cząber, chrzan, estragon, majeranek, mięta, szałwia i tymianek oraz czosnek i cebula.
    Unikaj ostrych i drażniących przypraw.
  8. Unikaj mocnej kawy i herbaty, zastąp je niegazowaną lub lekko gazowaną wodą mineralną, zieloną lub owocową herbatą albo naparem z ziół.
    Pamiętaj, aby przyjmować co najmniej 2 litry płynów dziennie.
  9. Wyeliminuj z diety napoje alkoholowe
  10. Wyeliminuj dodatki słodzące, cukier zastąp miodem.

Opracowano na podstawie: Gugała S, Siuba M: Reumatoidalne zapalenie stawów. W: Jarosz M (red.): Praktyczny podręcznik dietetyki. Instytut Żywności i Żywienia. Warszawa 2010, s. 385-391.