Cholesterol

Czym jest cholesterol i skąd się bierze w organizmie człowieka?

Szacunkowa ilość cholesterolu w organizmie dorosłego człowieka wynosi 140 g.
Cholesterol to związek chemiczny z grupy lipidów (tłuszczów). Jest konieczny do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu, ale jego nadmiar może powodować wiele poważnych schorzeń.

Cholesterol występujący w tkankach i we krwi człowieka bierze się z dwóch źródeł Część jest dostarczana wraz z pokarmami pochodzenia zwierzęcego (tzw. cholesterol egzogenny), a część – produkowana wewnątrz naszego organizmu (tzw. cholesterol endogenny), głównie w wątrobie, ścianie jelit i skórze.
Aby obniżyć stężenie cholesterolu, stosuje się dwie metody. Pierwsza z nich to odpowiednia dieta, a więc ograniczenie spożywania tłuszczów pochodzenia zwierzęcego i/lub przyjmowanie leków zmniejszających wchłanianie cholesterolu. Druga metoda polega na farmakologicznym hamowaniu powstawania cholesterolu w wątrobie za pomocą statyn – leków o najwyższej udowodnionej skuteczności w tym zakresie.

Jakie produkty spożywcze powodują podwyższenie stężenia cholesterolu we krwi?

Uwaga! Nasycone kwasy tłuszczowe są również obecne w wielu słodyczach wytwarzanych z półproduktów pochodzenia zwierzęcego.
Produkty pochodzenia roślinnego nie zawierają cholesterolu, a obecne w nich nienasycone kwasy tłuszczowe oraz znaczne ilości błonnika i antyoksydanty (przeciwutleniacze) korzystnie wpływają na nasz organizm.

Unikać należy przede wszystkim produktów z wysoką zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych (NKT), gdyż ich nadmiar istotnie przyczynia się do wzrostu poziomu cholesterolu we krwi. Typowe źródła NKT to pokarmy pochodzenia zwierzęcego (w tym tłusty nabiał), ale związki te występują również w oleju palmowym i kokosowym.

Szczególnie bogate w NKT oraz cholesterol są: podroby (wątróbka, móżdżek, nerki), mięso wieprzowe, wołowe, baranina, częściowo drób oraz produkty mleczne, takie jak masło i tłuste sery.

Warto wiedzieć, że w mięsie ryb także znajduje się cholesterol. Jednak ze względu na to, że ryby zawierają jeszcze inne związki tłuszczowe, które są korzystne dla zdrowia, zaleca się ich regularne spożywanie. Pozwala to chronić układ krążenia.

Dla osoby bez doświadczenia stworzenie prawidłowo zbilansowanej diety chroniącej układ sercowo-naczyniowy i jej regularne przestrzeganie może się okazać trudne. Dlatego planując jadłospis, warto skorzystać z porady profesjonalnego dietetyka. Pomoże on w opracowaniu planu posiłków, które będą jednocześnie zdrowe i smaczne.