Najnowsza Piramida Żywienia
Podstawą jest ruch,warzywa a jako nowość kawa i zioła.
Według najnowszej piramidy żywienia najważniejsza jest aktywność fizyczna oraz spożywanie warzyw i owoców.

OTYŁOŚĆ
W Polsce problem otyłości dotyczy co piątego dziecka w wieku szkolnym. Jeżeli chodzi o osoby dorosłe, statystyki wcale nie są lepsze. W naszym kraju szacuje się, że 64% mężczyzn i 49% kobiet ma nadmierną masę ciała { wskaźnik BMI powyżej 25 }
KONSEKWENCJE NADWAGI
Poza obniżeniem jakości życia samego chorego, dochodzą inne choroby, które często są konsekwencją otyłości. Należą do nich: cukrzyca, choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie tętnicze wtórne, niewydolność serca, udar mózgu, zmiany zwyrodnieniowe stawów, żylaki kończyn dolnych, zaburzenia oddychania w czasie snu, nowotwory {u kobiet z otyłością częściej występują nowotwory macicy i sutka, u mężczyzn nowotwory jelita grubego i prostaty}. Dodatkowym problemem jest nawyk spędzania wolnego czasu przed telewizorem lub komputerem, zaś rower lub chodzenie pieszo wyparła jazda samochodem.
Jakość pożywienia, dostępna w sklepach, w ostatnim czasie uległa znacznemu pogorszeniu a my coraz częściej sięgamy po przetworzoną gotową żywność… Pomimo mody na prowadzenie aktywnego i zdrowego stylu życia, statystyki nieubłaganie rosną i są przerażające.
AKTYWNOŚĆ I WARZYWA
Główne zalecenia wskazują na stosowanie mniejszej ilości cukru i tłuszczu zaś zwiększenie spożycia błonnika. Połowę naszej codziennej diety powinny stanowić warzywa i owoce, w odpowiednich proporcjach 3/4 do 1/4. Są one cennym źródłem witamin, minerałów i błonnika. Dodatkowo są niskokaloryczne i mają małą zawartość tłuszczu. Zalecana jest również aktywność fizyczna co najmniej 30-45 minut siedem dni w tygodniu.
ZBOŻA I NABIAŁ
Trzecie miejsce w piramidzie żywienia zajmują zboża oraz nabiał. Zaleca się spożywanie pieczywa pełnoziarnistego,pozbawionego ulepszaczy i konserwantów, czyli dobre jakościowo.
Mleko spożywane w ilości dwóch szklanek dziennie dostarcza wapnia i pierwiastków niezbędnych do odbudowy kości. Należy zaznaczyć, iż nie ma rozgraniczenia w zalecanych produktach, na bezglutenowe i pozbawione laktozy. Wg WHO twierdzi, iż jeżeli nie występuje przymus ich eliminacji {alergie} to nie ma konieczności ich wykluczania z diety.
MNIEJ MIĘSA,WIĘCEJ RYB
Produkty mięsne nie powinny przekraczać 0,5 kg/tydzień i być jedynie dodatkiem do warzyw. Jako zamiennik czerwonego mięsa zaleca się spożywać drób i ryby.
TŁUSZCZE
Zaleca się zastąpienie tłuszczy zwierzęcych przez tłuszcze roślinne, jednak z umiarem.Spożycie dużej ilości tłuszczów roślinnych również prowadzi nas do otyłości.
ZIOŁA I KAWA
Pojawiły się pierwszy raz zioła i przyprawy, mające zastąpić sól w nadawaniu smaku potrawom, jak również spełniać szereg innych funkcji jak np. wspierać walkę ze stresem, uspokajać, dezynfekować, wspierać odporność, odtruwać organizm.
W piramidzie znalazło się też miejsce dla kawy. Uważa się za bezpieczną dawkę 3-5 filiżanek kawy /dziennie. Zmniejsza ona ryzyko zachorowania na udary, choroby Alzheimera i Parkinsona a także zmniejsza ryzyko wystąpienia niedrożności tętnic i zawału serca.
SŁODYCZE ZNIKAJĄ Z PIRAMIDY
Zaleca się słodzenie zamiennikami rafinowanego cukru, np. miodem. Warto wprowadzić do diety orzechy oraz suszone owoce, gdyż są źródłem cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, błonnika, witaminy E, witamin z grupy B oraz składników mineralnych takich ja fosfor, magnez, żelazo, wapń, potas, cynk i sód.Słodycze nie są nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania.