Uwaga na niedobór witaminy D

Ze względu na powszechnie występujący niedobór witaminy D dotyczący całej populacji ogólnej oraz zmniejszoną i nieefektywną syntezę witaminy D przez skórę w miesiącach jesiennych i zimowych , zaleca się jej suplementację.

Ze względu na powszechnie występujący niedobór witaminy D dotyczący całej populacji ogólnej oraz zmniejszoną i nieefektywną syntezę witaminy D przez skórę w miesiącach jesiennych i zimowych, zaleca się jej suplementację. Profilaktyczne dawkowanie witaminy D3 powinno być zależne od wieku, masy ciała, nasłonecznienia, diety i trybu życia.

Zalecenia suplementacji witaminy D3

  • Dla noworodków i niemowląt – zależne od ilości witaminy D3 przyjętej z pokarmem 400-600 j.m./dobę
  • Dla dzieci 1-10 lat :
    • przy przebywaniu na słońcu co najmniej 15 minut, z odkrytymi przedramionami i podudziami, bez stosowania kremów z filtrem, od maja do września, nie jest wymagana suplementacja
    • jeżeli dzieci nie spełniają powyższych warunków, suplementacja powinna wynosić 600 – 1000 j.m./dobę, w zależności od masy ciała i podaży w diecie przez cały rok
  • Dla młodzieży 11 – 18 lat :
    • u zdrowych nastolatków przebywających na słońcu co najmniej 15 minut, z odkrytymi przedramionami i podudziami, bez stosowania kremów z filtrem, od maja do września nie jest wymagana suplementacja
    • jeżeli warunki nie są spełniane, to zalecana dawka witaminy D3 wynosi 800 – 2000 j.m./dobę, w zależności od masy ciała i podaży w diecie przez cały rok
  • Dla dorosłych 19 – 65 lat :
    • od maja do września nie jest konieczna suplementacja przy przebywaniu na słońcu co najmniej 15 minut, z odkrytymi przedramionami i podudziami, bez stosowania kremów z filtrem
    • jeśli warunki nie są spełnione , zaleca się dawki witaminy D3 w ilości 800 – 2000 j.m./dobę w zależności od masy ciała i podaży witaminy D3 w diecie przez cały rok
  • Dla seniorów 65 – 75 lat oraz osoby z ciemną karnacją skóry – z uwagi na zmniejszoną skuteczność syntezy skórnej , zalecana jest suplementacja przez cały rok , w dawce 800 – 2000 j.m. /dobę , w zależności od masy ciała i podaży w diecie
  • Dla seniorów powyżej 75 lat – z uwagi na zmniejszoną skuteczność syntezy skóry oraz obniżone wchłanianie witaminy D3 a także zmieniony metabolizm witaminy D3 , zaleca się suplementację przez cały rok , w dawce 2000 – 4000 j.m./dobę w zależności od masy ciała i podaży witaminy D3 w diecie
  • Dla kobiet w ciąży i w trakcie laktacji – powinny mieć zagwarantowaną podaż witaminy D3 ,ale jeśli to możliwe , pod kontrolą jej poziomu w surowicy krwi , aby utrzymać optymalne stężenie , lub jeśli to niemożliwe , w dawce 2000 j.m./dobę przez cały okres ciąży i laktacji

Ponadto osoby z otyłością wymagają podwojonej dawki witaminy D3 względem dawki zaleconej rówieśnikom o prawidłowej masie ciała

Produkty bogate w witaminę D3

  • węgorz – 1200 j.m./100 g produktu
  • śledź – 800 j.m./100 g produktu
  • łosoś dziki – 600 j.m./100 g produktu
  • tuńczyk, sardynki – 200 j.m./100 g produktu
  • makrela – 152 j.m./100 g produktu
  • masło – 60 j.m./100 g produktu
  • żółtko jajka kurzego – 54 j.m.
  • ser żółty – 8 – 28 j.m./100 g produktu
  • tran – 400 j.m./5 ml [łyżeczka]